Etusivu

Mentaalinen - Psyykkinen harjoittelu ja valmennus

”The body does, what the mind thinks” - Mitä koppa ajattelee, sitä kroppa jo tekee
Ajatus,tunne ja mielikuva → hermoradat, lihakset ja liike
Kehon kieli - samanlainen oma mieli
Yhteisön johtaminen ja sen toiminta→ yksilön ja joukkueen suorituskyky

Urheilusuorituksessa yhdistyvät urheilijan fyysinen kunto, suoritusten tekniikka ja mentaaliset taidot. Joukkuehenki vaikuttaa menestykseen myös yksilölajeissa. Jos henkinen puoli, mentaaliset taidot pettävät, fysiikka ja tekniikkakaan eivat toimi. Silloin, kun urheilijat ovat fyysisesti ja taidollisesti tasavertaisia, mentaaliset taidot ja porukan kannustus ratkaisevat. 

Varmista omat mentaaliset taitosi. Kehitä niitä osana muuta harjoittelua. Tarvitset niitä erityisesti silloin, kun sinun pitää olla parhaimmillasi. Mentaalisten taitojen (keskittyminen, jännityksen hallinta, mielikuvat, itsepuhuttelu, porukkahenki jne.) harjoittelu tähtää siihen, että ensin hallitset ja sitten käytät hyödyksi oman ajattelusi, tunteesi, mielikuvat ja joukkuehengen. Silloin pääset sille tasolle, jota kuntosi ja tekniikkasi edellyttävät - ja sen ylikin.

Miksi tämä kotisivu?

Olen koulutukseltani psykologi. Minulla on pitkä kokemus urheilupsykologiasta. Jäätyäni eläkkeelle Satakunnan Ely-keskuksen ylijohtajan tehtävästä aloitin uuden uran: ryhdyin nuorisotyöhön. Toimin mm. Satakunta Sports Academyssä mentaalivalmennuksen asiantuntijana. Sponsoroin näin nuoria urheilijoita. Keskustelen paljon valmentajien ja nuorten urheilijoiden kanssa. Niissä nousee esiin harjoitteluun, valmentamiseen tai urheilemiseen liittyviä kysymyksiä. Paneudun niihin. Yleensä panen asian ja toimintaohjeet ”paperille”. Tämä kotisivu koostuu pääasiassa näistä. Mentaaliharjoittelusta kiinnostuneet voivat käyttää hyödykseen laatimani materiaalin.

 

 "Psyykkiset taidot ovat samanlaisia kuin fyysiset eli ajatusten hallintaa ja keskittymistä voi treenata samoin kuin esimerkiksi nopeutta.", Hannaleena Ronkainen (Suomen olympiakomitean urheilupsykologi) 

"Kaikilla pitäisi olla mentaalinen neuvonantaja. Se on superjännittävää, mutta ajoittain myös työlästä. Kun olet aloittanut, tulee tapahtumaan muutoksia.", Charlotte Kalla (ruotsalainen huippuhiihtäjä)

 Lähetä minulle palautetta, kysymyksiä tms. Sähköpostiosoitteeni on markku.gardin@gmail.com